Fotbalul se joacă în judeţul Timiş de când lumea. Echipele legendare din Timişoara sunt arhicunoscute. Puţină lume ştie însă că şi în mediul rural se juca fotbal încă de la începutul secolului trecut. În Ciacova, de exemplu, se practică acest sport încă din 1906. Progresul Ciacova este continuatoarea echipei de atunci. Un grup de tineri din localitate vrea să păstreze vie istoria unei echipe care s-a remarcat în ligile inferioare, fiind, la un moment dat, la un pas de promovarea în cel de-al doilea eşalon. Fanii au urcat Progresul Ciacova pe Facebook şi au realizat un blog, www.progresul1906.blogspot.com. Bogdan Seculici, unul dintre ei, ne-a trimis pe adresa redactiei un inedit material în care prezintă istoria echipei lui de suflet.
Activitatea fotbalistică în localitatea Ciacova începe în urmă cu peste 100 de ani, în anul 1906, când se înfiinţează primul club de fotbal, la doar patru ani distanţă după înfiinţarea la Timişoara a primei echipe de fotbal de pe actualul teritoriu al României, FK Timişoara.
Tradiţia sportivă în micul oraş timişean e încă şi mai veche, aici existând încă din anul 1885 Asociaţia de Gimnastică ciacoveană, în 1898 se înfiinţează Societatea bicicliştilor iar ceva mai târziu, în anul 1909, un club de tenis! Anul de înfiinţare al actualei echipe de fotbal, Progresul Ciacova, este plasat în 1920, deci cu un an înaintea echipei fanion a Banatului, Politehnica Timişoara, bazele echipei de fotbal fiind puse de elevi şi studenţi, aflaţi în vacanţele şcolare, fiind continuatoarea tradiţiei echipei înfiinţate în 1906.
Tot în anii 20 ai secolului trecut se înfiinţa şi Asociaţia Sportivă a tinerilor ciacoveni, care practica şi alte sporturi în afară de fotbal, precum handbal, volei sau atletism.
După terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, Asociaţia Sportivă a tineretului ciacovean s-a reînfiinţat şi echipa de fotbal a fost puternic susţinută de membri Asociaţiei Sportive şi de foarte mulţi ciacoveni iubitori ai sportului. Pentru buna pregătire a echipei au fost aduşi antrenori cu renume din Timişoara, printre ei numărându-se celebrii foşti internaţionali români şi multipli campioni ai României cu Ripensia Timişoara, Dumitru Pavlovici şi Vasile Deheleanu.
Participând neîntrerupt în Campionatul Raional şi Regional de fotbal, în perioada anilor 1950-1960, din comuna Ciacova s-au remarcat şi au promovat la echipe de fotbal din eşaloanele superioare mai mulţi jucători, cel mai cunoscut fiind cazul portarului Zarici, plecat în anii ‘50 din Ciacova la Metalul Reşiţa, cu care a câştigat Cupa României, învingând în finală pe Dinamo Bucureşti, 2-0 în anul 1954. A revenit la sfârşitul carierei la Ciacova, unde s-a şi retras din activitate. Alţi jucători reprezentativi în anii 50-60 au fost Dobay (coincidenţă de nume cu faimosul jucător ripensist), Marganovici, Minda sau Miatov.
Echipa Progresul Ciacova a avut o participare remarcabilă în cadrul Campionatului Regional, în perioada 1960-1968. Echipa a fost pregătită de renumitul antrenor, fost profesor la Liceul Teoretic din localitate, Tiberiu Itineanţu. Tot în această perioadă, Clubul sportiv a pus un accent deosebit pe pregătirea echipelor de copii şi juniori, selectaţi în special din rândul elevilor celor două licee ciacovene ale timpului, Liceul Teoretic şi Liceul Agricol.
Echipa a avut rezultate deosebite în Campionatul Regional de fotbal, învingând echipe precum Progresul Timişoara, Furnirul Deta, Ceramica Jimbolia, clasându-se astfel pe locuri fruntaşe. Mulţi juniori de valoare au promovat la echipa de seniori, care a participat în campionatul judeţean, între anii 1970-1980. Ca jucători importanţi în această perioadă îi amintim pe Vraja Petre, Seculici Ivan, Martin, Schauberger, Glass, Ţăran, Popa Ioan, Ilie Velici, Ogodescu, Şchiopu Roman, Perescu Adrian şi alţii.
Ca fapt demn de consemnat, pe 15 august 1958, cu ocazia rugii din localitate, Progresul susţinea un amical de lux, în compania fostei campioane a României, UTA Arad, venită la Ciacova cu prima garnitură, în frunte cu faimosul Iosif Petschovski, echipă din care nu lipseau şi celelate vedete, precum Farmati, Reinhard, Băcuţ, Mercea sau Serfozo.
Meciurile amicale în compania Politehnicii Timişoara, CFR sau UMT au fost mai numeroase de-a lungul anilor, şi nu de fiecare dată echipele din Timişoara au ieşit învingătoare. Astfel, la mijlocul anilor ’70, lupta pentru promovare în liga a doua între Progresul şi UMT a fost aprigă, doar motivele financiare făcând ca echipa care a promovat să nu fie Progresul Ciacova.
Rivalitatea cea mai mare de-a lungul timpului a fost cu echipa din Deta, victoriile împotriva celor de acolo fiind motive de mare satisfacţie pentru suporterii ciacoveni.
Nu puţine au fost şi meciuri amicale cu echipe din alte ţări, precum Iugoslavia (cele mai multe), Ungaria sau chiar RFG.
În anii ‘90 echipa evoluează tot în campionatul judeţean, unde se descurcă foarte bine, fără a reuşi însă promovarea în ligile superioare, tot din lipsa banilor. Jucători importanţi în anii ‘90 au fost Kurt Scahauberger, Câşu Petre, Turcuş Cristian, Stoia Ioan, Musteţ Adrian, Raţă Alin, Dinu, Mureşan, Martiniuc şi alţii
După ce în anul 2000 fuzionează cu Comtim Timişoara, evoluând un sezon în Divizia D, în anul următor revine în Campionatul Judeţean, având o scurtă perioadă de revenire sub bagheta regretatului profesor de sport de la Liceul din Ciacova, Ioan Popa.
Urmează o perioadă de declin accentuat, echipa desfiinţându-se, practic, pentru 2-3 ani de zile, fără să mai joace meciuri oficiale.
Cel mai vechi drucker, animator, susţinător, antrenor cu copiii la un moment dat, încă din anii 50 ai secolului trecut, este fără îndoială Mărgineanţu Roman, nea Roman cum îi zic ciacovenii, nelipsit şi astăzi, la 93 de ani, de la meciurile Progresului de acasă, unde vine mereu cu bicicleta!
În anul 2009 se reînscrie în ultima ligă, iar în prezent evoluează din nou în Campionatul Judeţean.
Culorile tradiţionale ale clubului sunt alb-albastru, echipa beneficiind de o arenă cu tribună acoperită, cu o capacitate de 350 de locuri. Momentan, este susţinută financiar de Primăria Ciacova.
Acest articol a aparut aici.
Multumim pentru colaborare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu